ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΟΛΥΜΠΙΑ
Το πιο διάσημο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον Δία, τον πατέρα των θεών. Κάθε τέσσερα χρόνια συνέρρεαν αθλητές και θεατές για τους Ολυμπιακούς αγώνες σε μια μυσταγωγία λατρείας και συναγωνισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει κτήρια διαφόρων χρονικών περιόδων, όπως ναούς, αφιερώματα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξεχωρίζουν οι ναοί του Δία και της Ήρας και το στάδιο. Τρία μουσεία στεγάζουν τεκμήρια της ιστορίας και αρχαιολογίας της Ολυμπίας: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και το Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας.
ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ- ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ
Έχει μήκος 3 χλμ και ο πρώτος που μίλησε για την αναγκαιότητά της ήταν ο πρωθυπουργός Χ. Τρικούπης το 1889. Ωστόσο η ζεύξη Ρίου-Αντρρίου ήταν ένα τεχνικό επίτευγμα που κατέστη εφικτό μόλις στα τέλη του 20ου αι. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα κατασκευασμένη να αντέξει ακραίες καταστάσεις κινδύνου και ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Εγκαινιάστηκε το 2004 και οι πρώτοι που διέσχισαν επίσημα ήσαν λαμπαδηδρόμοι της Ολυμπιακής φλόγας για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Παραθαλάσσια πόλη, 18χλμ ΒΑ της Πάτρας στη Στερεά Ελλάδα. Έχει πληθυσμό 20.000 κατοίκων. Σημαντικότερος σταθμός της μακραίωνης ιστορίας της είναι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) στη διάρκεια της οποίας οι Ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις ενωμένες και έχοντας συγκροτήσει στρατιωτική συμμαχία χριστιανικών κρατών συνέτριψαν το Οθωμανικό ναυτικό. Στη ναυμαχία αυτή συμμετείχε μεταξύ άλλων ο "πατέρας του Δον Κιχώτη, ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Θερβάντες. Σήμερα το κάστρο της που αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα και το γραφικό της λιμανάκι αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΕΚΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΡΟΥ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΕΥΗΝΟΥ ΚΑΙ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ
Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους υγροτόπους της Ευρώπης που περιλαμβάνει λιμνοθάλασσες, εκβολές ποταμών, νησιωτικά συμπλέγματα και βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ Ιονίου πελάγους και Πατραϊκού κόλπου. Ο πλούτος της καταγεγραμμένης πανίδας αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους που έρχονται για παρατήρηση πουλιών και συμμετοχή σε περιβαλλοντικά εργαστήρια και παιχνίδια.
ΚΑΣΤΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Το κάστρο του Ρίου λέγεται και Κάστρο του Μοριά λόγω της θέσης του στο βόρειο άκρο της Πελοποννήσου από όπου αντικρίζει την ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλωστε, στην απέναντι ακτή βρίσκεται το Κάστρο της Ρούμελης, το Κάστρο του Αντιρρίου. Κατασκευάστηκαν από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα. Πήραν τη σημερινή τους μορφή τον 18ο αιώνα, μετά τις επισκευές που έκαναν οι Βενετοί. Μια σειρά από αναστηλωτικές εργασίες έχουν αναδείξει τη μορφή και τη χρήση τους.
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Βρίσκεται σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που σηματοδοτείται από τα Ύδατα Στυγός και τη Νεραϊδόραχη. Σε υψόμετρο 1700-2340μ. και σε απόσταση μόλις 14 χλμ από τα Καλάβρυτα, υποδέχεται τους λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου περίπου. Οι πλούσιες υποδομές του περιλαμβάνουν 7 αναβατήρες, 12 πίστες όλων των κατηγοριών, καταστήματα χιονοδρομικού εξοπλισμού, σχολές σκι, σαλέ υποδοχής και εστίασης
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Εκτείνεται στα ΒΔ παράλια της Πελοποννήσου σε μήκος 22 χλμ και πλάτος 0,5- 4 χλμ περίπου. Χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαμορφώνουν σπάνιας ομορφιάς οικοσυστήματα. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Πρόκοπου, Κοτυχίου και Πάπα, το έλος της Λάμιας, το δάσος της Στροφυλιάς καθώς και τα Μαύρα Βουνά στη νότια απόληξη των οποίων εντοπίζεται το μυκηναϊκό Τείχος Δυμαίων.
ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ
Ιδρύθηκε το 1220-1223 και είναι το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Φράγκικου Πριγκηπάτου της Αχαΐας. Δεσπόζει στην πεδιάδα της Ηλείας και η θέα του φθάνει μέχρι το Ιόνιο. Σώζονται θαυμάσια οι δύο περίβολοί του αλλά και η κατοικία του πρίγκηπα στο εσωτερικό.
ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ
Η αρχαία Ήλιδα, κτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Πηνειού, ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών αγώνων. Εκεί προπονούνταν οι αθλητές που θα συμμετείχαν στους αγώνες. Στις ανασκαφές έχει αποκαλυφθεί η αγορά και το θέατρο της αρχαίας πόλης. Το μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μπίρη, ολοκληρώθηκε το 2004 και περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές.
ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
Το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων που έχει συνδεθεί με τα γεγονότα της έναρξης της Επανάστασης. Πολλά κειμήλια προερχόμενα από την επαναστατική περίοδο εκτίθενται στο μουσείο του μοναστηριού. Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου πλήθος κόσμου συρρέει για να παρακολουθήσει τη δοξολογία και την αναπαράσταση της ευλογίας των όπλων από τον Π. Π. Γερμανό. Σε περίοπτη θέση, κοντά στο μοναστήρι, έχει στηθεί ηρώο για τους αγωνιστές του 1821. Στο χώρο του μοναστηριού στέκει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος που θεωρείται διατηρητέο μνημείο της φύσης.
ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Το Μέγα Σπήλαιο είναι ένα από τα ιερά προσκυνήματα πανελλήνιας ακτινοβολίας, οικοδομημένο σε ένα τεράστιο βραχώδες κοίλωμα. Σύμφωνα με την παράδοση, η ανέγερση του μοναστηριού χρονολογείται στο έτος 362, όταν οι μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος και η Οσία Ευφροσύνη βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Καταστροφές από πυρκαγιές και άλλα δεινά έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο οικοδόμημα και έχουν αφανίσει πολλά από τα μοναδικά κειμήλια που κατείχε η μονή. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα η μορφή της εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και υποβάλλει τους χιλιάδες πιστούς που την επισκέπτονται.
ΣΠΗΛΑΙΑ ΛΙΜΝΩΝ
Το σπήλαιο στα Καστριά Καλαβρύτων ή Σπήλαιο των Λιμνών περιλαμβάνει 13 λίμνες σε διαφορετικά επίπεδα και ένα θαυμάσιο διάκοσμο που έχει διαμορφωθεί σταγόνα-σταγόνα μέσα στο πέρασμα των αιώνων: πολυέλαιοι, αναβαθμίδες, άνθη και φύλλα, καταρράκτες κ.ά. σε ποικιλία συνδυασμών και χρωμάτων. Δεν είναι όμως μόνο χώρος φυσικής ομορφιάς, αλλά και κατοικίας του προϊστορικού ανθρώπου και έμπνευσης των μεταγενέστερων που έπλασαν μύθους για τις κόρες του βασιλιά Προίτου οι οποίες γιατρεύτηκαν από την τρέλα.
ΤΕΙΧΟΣ ΔΥΜΑΙΩΝ
Το Τείχος Δυμαίων αποτελεί μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στη Δυτική Ελλάδα. Βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα στον Άραξο και, σύμφωνα με την παράδοση, το έχτισε ο Ηρακλής στον αγώνα του κατά των Ηλείων του βασιλιά Αυγεία. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό οχύρωμα της γειτονικής πόλης Δύμης (σημερινή Κάτω Αχαΐα), απ’ όπου πήρε και το όνομα. Στις ανασκαφές έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη εγκαταστάσεων στο χώρο από τη Νεολιθική περίοδο ως τα Νεότερα χρόνια.
ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ
Φυσική λίμνη που βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 800μέτρων. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν εξαιτίας μιας κατολίσθησης έφραξε η κοίτη του ποταμού Κράθι.